Fékhatás és lengéscsillapító mérés: miért fontos ez a hétköznapi közlekedésben?

Fékhatás és lengéscsillapító mérés

A műszaki vizsgák elengedhetetlen eleme a fékhatás és lengéscsillapító mérés, ám kevesen vannak tisztában azzal, hogy ennek a műveletnek nem csak a vizsgáztatás alkalmával lehet helye.

A mérést évente egyszer javasolt elvégeztetni a teljes biztonság érdekében akkor is, hogyha nincs semmilyen problémára utaló jel.

Természetesen, bizonyos tényezők észlelése esetén ezen felül is szükséges lehet szerelőhöz fordulni, cikkünkben ezeket az eseményeket mutatjuk be.

Lengéscsillapító és fék: ezek nélkül nincs biztonságos közlekedés

Úgy gondoljuk, hogy a fékrendszer szerepét kár is vitatni, hiszen aki ült már autóban, az tudja, hogy enélkül nem lehetséges mérsékelni az autó sebességét, továbbá a jármű megállítása sem kivitelezhető megfelelően működő fékek nélkül.

A lengéscsillapító hasznával már kevesebben vannak tisztában: ez az alkatrész nem csak a komfortos közlekedés eleme, hanem biztosítja a megfelelő stabilitást az úttesten.

Ha nincs kielégítő kapcsolat az úttest és a kerekek között, az a féktávolságra is jelentős hatással lehet, tehát ugyanúgy biztonsági kérdés a lengéscsillapítók karbantartása is.

Milyen jelek esetén kérjünk időpontot lengéscsillapító és fékhatás mérésre?

A műszaki vizsga és az éves rutin mellett az alábbi jelek észlelésekor feltétlenül fordulj szerelőhöz:

  • a megszokottól hosszabb fékutat tapasztalsz,
  • kanyarodás közben inog az autó, bizonytalan a tartása és nehezebben irányítható a szokásosnál,
  • egyenetlen úttesten haladva kopogó hangokat észlelsz,
  • fékezéskor jelentkező szokatlan hangok esetén,
  • olajszivárgást észlelsz a lengéscsillapító környékéről,
  • kátyús úton nehezebben tudod irányítani a kocsit,
  • valamelyik irányba húz az autó fékezésnél.

Ne feledd, az említett hibák esetén nem csak a szervizköltséget kell mérlegelni, hanem a balesetveszélyt is, mely jelentős mértékben megnő egy műszakilag rossz állapotban lévő autó esetén!

Hogyan történik a mérés?

Hogyan történik a mérés?

Szerencsére ahhoz, hogy ellenőrizzük a lengéscsillapító és a fékek állapotát, nem kell szétszedni az autót, így viszonylag gyorsan elvégezhető a művelet.

A mérés egy speciális, számítógéppel összekötött mérőpadon történik, mely képes megmérni a kerekek tengelyenkénti terhelését, továbbá függőleges kitérést előidézve beméri a csillapítás, illetve a kilengés mértékét.

A mérés eredménye mindig egy százalékos érték, mely azt fejezi ki, hogy rezonancia hatására az autónk súlyának hány százaléka marad az úttesten.

A mérés eredménye nem lehet 40% alatt a kormányzott kerekek esetében.

Lengéscsillapító és fékhatás mérés a 19. kerületben

Ha a fentebb említett problémákat tapasztalod, akkor ne hezitálj azon, hogy kérsz-e időpontot!

Műhelyünkben speciális eszközökkel, nagy hatékonysággal vizsgáljuk a lengéscsillapítók és fékek hatásfokát, és ha hibát észlelünk, akár a további javításokban is segítségedre tudunk lenni.

Az autódat kortól, márkától és típustól függetlenül tudjuk vállalni.

Kérj időpontot hozzánk telefonon vagy személyesen, és győződj meg saját tapasztalatokon keresztül a szolgáltatásaink színvonaláról!