Futómű beállítás Budapesten a Méta Autószervizben

Egy autónak számtalan fontos alkatrésze van, és ha sorrendet kellene felállítani köztük, akkor a futómű biztosan az első háromban végezne. Egy sérült, vagy elállítódott futómű nem képes biztonságosan az úton tartani a gépjárművünket, így amint a később felsorolt tünetek egyikét is észleli, látogasson el az autószervizünkbe.

futómű állítás a Méta Autószervizben

A gumiabroncskopás, a félrehúzás, bizonytalan úttartás megfelelő futóművel megelőzhető

A futóművek időről-időre elállítódhatnak. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja, ha óvatlanul egy nagyobb kátyúba futunk, vagy éppen járdaszegélynek ütközünk. Ilyenkor a futómű és a teljes felfüggesztés is károsodhat. Ha hasonló nem is történt velünk, évente legalább egyszer, de a legjobb, ha a tél/nyári váltáskor, amikor abroncsokat cserélünk az autón, elvégezzük a futómű beállítást.

Amennyiben a felsoroltak valamelyikét tapasztalja, forduljon szakemberhez:

 • a gumiabroncs a megszokottnál jobban kopik (külső vagy belső felületen)
 • eltérő fordulási ívet tapasztal jobbra, vagy balra
 • a gépjármű elhúz valamilyen irányba
 • az autó úttartása és egyenesen futása bizonytalan
 • a kormánykerék nehezen és lassan tér vissza egyenesbe, és/vagy ferde állásban marad
 • a megszokottnál nagyobb kormányerőt igényel a kis ívű kanyarodás

Futómű felépítése

A futóművet két komolyabb szerkezeti elem alkotja. A lengéscsillapító és a kerékfelfüggesztés, amelyek együtt közösen biztosítják a biztonságos és nem utolsósorban helyes úttartását autójának.

Kerékfelfüggesztés:

ez a szerkezet köti össze a kerekeket az alvázzal és a karosszériával. Arányosan elosztja a jármű súlyát és a tömegerőt a kerekek között, valamint azok fékezési, meghajtó és oldalvezetési erőit a karosszériába vezeti. A kerékfelfüggesztés pontos paramétereit mindig gyárilag határozzák meg.

Olyannyira, hogy minden egyes típushoz teljesen egyedire szabott értékeket társítanak. Ha ezeknek a beállítása már nem tökéletes, a futómű és az abroncs is idő előtt cserére szorulhat.

Lengéscsillapító:

egy autóban elől és hátul is 2-2 lengéscsillapító dolgozik azért, hogy az autó rugózása által keltett lengéseket csillapítsa. A lengéscsillapító toronycsapágyból, toronyszilentből és lengéscsillapító porvédőből áll.

A gépjármű kerekeit az úton tartja, úgy, hogy elnyeli a lökésszerűen fellépő rugólengések energiáját.

A lengéscsillapítókban leggyakrabban a porvédő szakad el és ennek következtében a lengéscsillapító szára beszennyeződik, később berozsdásodik és a szimering elkopik, az olaj elfolyik.

Ellenőriztesse gyakran a lengéscsillapítókat, hogy a nagyobb bajt megelőzze Ahogyan azt az előbb már kifejtettük, a lengéscsillapító feladata a rugózás energiájának elnyelése és az autó, úton tartása.

Ennek azért van jelentősége, mert minél hosszabb ideig válik el a jármű kereke az úttesttől, annál bizonytalanabb lesz az úttartása és extrém esetben akár teljesen irányíthatatlanná is válhat.

Mindenképpen nézesse meg a lengéscsillapítóit ha:

 • a gumiabroncs fokozottan és egyenetlenül kopik
 • a fékút akár 20 százalékkal is megnő
 • vizes úton csúszkál az autó
 • összességében rossz az autó úttartása (kanyarokban ki is sodródhat)

A rossz lengéscsillapítót hamar cserélni kell, mert nagyobb terhelés jut így a futómű alkatrészeire, amelyek élettartama ennek következtében alaposan lerövidülhet.

Pedig az egész egy mindössze 2500 Ft-os teljes körű átvizsgálással megelőzhető, amely során megállapítjuk, hogy a lengéscsillapító milyen szinten használódott már el.

Ezzel egyrészt saját maga, szeretteinek és a közlekedésben résztvevő összes embertársának a biztonságát szavatolja, másrészt a feltáratlan és ezért orvosolatlan meghibásodás nem indít el egy olyan lavinát, kezdve a gumiabroncs idő előtti elhasználódásától, egészen a futómű teljes meghibásodásáig, mely végül egy igen komoly futómű javításban és annak költségben csúcsosodik ki.

futómű állítás a Méta Autószervizben

Futómű beállításának a folyamata

A futómű beállítása mindig a felfüggesztés átvizsgálásával kezdődik, amely szolgáltatásunk abszolút ingyenes. Ilyenkor mérjük fel azt, hogy a futómű geometriai beállításának van-e bármiféle akadálya.

Amennyiben nincs, azonnal elvégezzük a futómű szakszerű és precíz geometriai beállítását. Ha találunk hibás, nem rendeltetésszerűen működő, vagy egyszerűen csak elhasználódott alkatrészt, akkor ingyenes árajánlatot készítünk, amelyben részletesen tájékoztatjuk Önt, hogy milyen javítási munkálatok elvégzését javasoljuk és, hogy azt mennyiért és milyen szerelési idő mellett tudjuk vállalni.

Ilyenkor egy új időpontot is egyeztetünk Önnel és az alkatrészek cseréje után elvégezzük a már említett futómű beállítást.

Először a gumiabroncsnyomást ellenőrizzük, majd a mérőfejek kerekekre telepítése következik, amelyet a futómű állító gép azonnal felismer.

Ezután rögzítjük a pedálféket és a kormánykereket (középre, mert ehhez az álláshoz hangoljuk a futóművet). A gép ezután szépen beállít mindent, amelyről egy próbaút során mi is megbizonyosodunk.

A legkorszerűbb futómű beállító gépekkel dolgozunk, ezért garantáljuk a tökéletes munkavégzést, viszont ehhez Önnek is be kell tartania néhány alapszabályt.

 1. Beállításkor mind a négy kerék egyforma méretű legyen, és közlekedésre alkalmasak legyenek.
 2. Az autó legyen teljesen üres. Nem célszerű a futómű beállítást nagy bevásárlás után megejteni, mert a finomhangolást, amelyen áll vagy bukik a beállítás pontossága, nem tudjuk elvégezni.

Természetesen a kiváló munkához nem elegendőek a legkorszerűbb gépek, a legmagasabb szintű emberi szakértelemre is szükség van. Pázmány Péter immáron hetedik éve foglalkozik a futóművek beállításával és mintegy 7,000 beállítás (nem csak utcai, hanem verseny, illetve speciális futóművek) alatt szerzett tapasztalata a garancia a tökéletes végeredményre.

Futómű beállítás ár tényezői

Nagyon sok minden már az átvizsgálás során eldől. Ott derítjük fel a futómű látható és esetlegesen rejtett hibáit. A javítás költsége a beszerzendő alkatrészek mennyiségétől és minőségétől és a javítás időtartamától függ.

Ezért készítünk el Önnek mindig egy ingyenes árajánlatot, így mindig pontosan tudni fogja, hogy miért és mennyit fizet, valamint időpontot is egyeztetünk Önnel és a javításhoz igénybe vett várható időről is tájékoztatjuk.

Forduljon hozzánk bizalommal. Kiváló szakembereink szeretettel várják önt a budapesti Méta Autószervizünkben.

Futómű beállításra van szüksége, hívjon minket most!
36-30-957-3784