Autó klíma tisztítás gyakorisága

Autó klíma tisztítás gyakorisága

Az autó klíma tisztítás gyakoriságának megtárgyalása előtt érdemes azt is megvilágítani, hogy miért is fontos, hogy a gépjárművünk klíma rendszere tiszta és fertőzésektől mentes legyen. Miután feltalálták és alkalmazni kezdték az első épület klímákat az Egyesült Államokban, hamar kiderült, hogy a rendszeres tisztításon át nem eső rendszerekben akár komoly tüdőbetegségeket okozó baktériumok és gombák telepedhetnek meg.

Az autók klímája ugyan egy lényegesen kisebb rendszer, mint egy épület klíma, de esetükben is megfigyelték már, hogy a rendszeres tisztítás el nem végzése esetén nehéz légzés, folyamatos megfázások, makacs, megszűnni nem akaró köhögések, rossz közérzet, vagy rosszabb esetben gombák, illetve baktériumok okozta tüdőbetegségek is előfordulhatnak.

 

Milyen időközönként célszerű tisztítani az autó klímát?

 

Egyes gyártók az minimum évi egyszeri klíma tisztítást ajánlják, míg más gyártók a minimum évi kétszerit.

Igazság szerint lehet egy olyan megközelítés is, hogy akkor célszerű tisztítani a klímát, amikor szükséges, jobban mondva amikor már annyira koszos, hogy könnyen egészségügyi kockázatai lehetnek a további használatnak.

De mi alapján dönthetjük el, hogy már szükséges az autó klíma rendszerének tisztítása?

 - Például, ha azt vesszük észre, hogy saját magunk vagy az autó rendszeres utasai sűrűn megfáznak.

 - Állandó fáradékonysággal küzdenek. 

 - Sűrűn köhögnek, nehéz légzésre panaszkodnak.

 - Egyre többször panaszkodnak allergiás tünetekre.

 - Dohos, poshadt, büdös szag az utastérben főleg a klíma elindítása utáni percekben.

Ha másra nem tudunk ezekben az esetekben gyanakodni, csak az autó klíma elkoszolódására, akkor ne várjuk meg a gyártók által javasolt klíma tisztítás időpontját, az egészségünknél és az autó utasainak egészségénél kevés fontosabb dolog van a világon.

 

A rendszeres időközönkénti klíma tisztítás

 

Ha mindenképp a rendszeres időközönkénti klíma tisztítást választjuk, akkor célszerű a klíma idény kezdete előtt egyszer, majd a klíma szezon vége után még egyszer elvégeztetni a procedúrát.

A pollenszűrő cseréjével sem éri meg takarékoskodni, az utastérben lévő tiszta levegőért ez az apró alkotórész a felelős és ha nincs eltömődve, akkor sok allergiás reakciótól képes megvédeni a jármű utasait.

 

Néhány jó tanács a klíma használatával kapcsolatban

 

Ha gyengének érezzük a klímát, akkor az jó esetben csak töltésre szorul, de az is lehet, hogy komolyabb szervizre.

Nem túl jó ötlet a szellőzőket egyenesen az arcunkra irányítani, bármilyen meleg is van. Bármely testrészünket is hűtjük így drasztikusan, megfázás, ízületi gyulladás lehet a következménye. Célszerű a mennyezet felé irányítani a rostélyokat, a meleg levegő úgyis mindig felszáll, így pont jó helyen hűtjük a levegőt.

Vannak akik nagy hőségben 18 fokig, vagy ha lehetőségük van rá, még hidegebbre állítják a klímát. Szintén könnyen megfázás lehet a vége, de a szervezetet amúgy is megviseli a kiszálláskor az óriási hőmérséklet különbség. Néhányan belső levegő keringtetéssel használják a klímát, mert úgy hatékonyabban működik. Ez igaz ugyan, de ilyenkor semmi friss levegő nem tud bejutni az autóba, és ha az autóban elfelejtünk szellőztetni, belátható, hogy nem túl egészséges elhasználódott hűvös levegőben ücsörögni.


Összes hír