Az olajcsere mennyibe kerül?

Az olajcsere mennyibe kerül?

Az olajcsere az egyik legfontosabb karbantartás egy személyautó szempontjából, és ha nem a megfelelő olajjal végzik nem a megfelelő időközönként, és nem a megfelelő olajszűrőt helyezik be a csere során, akkor bizony ha nem is azonnal, de nagy károkat okozhatunk a gépjármű motorjának.

A mi és az autónk érdeke az olajcserék alkalmával azonos, tartsuk be a gyártó ajánlásait és akkor a motor probléma nélkül szolgál minket a lehető leghosszabb ideig.

 

Mi legyen a hozzáállásunk az olajcserékhez?

 

Egy motorolaj csere ára kisebb benzines autók esetében mondjuk 12 – 18 ezer forintba kerül, ezt kis futásteljesítmény mellett elég évente elvégezni, és akkor a gépjárművet akár 200 000 kilométerig is különösebb beavatkozás nélkül használni tudjuk.

Ha nem a szabályok szerint végezzük, végeztetjük az olajcseréket, jó esetben is több tízezer kilométerrel megrövidítjük a motor életét, rosszabb esetben egy idő után több 100 ezer forintos szerelési költségbe is belefuthatunk, és a totálkár sem lehetetlen extrémebb esetekben.

Röviden megfogalmazva, az olajcsere akkor kerül a legkevesebbe, ha a legjobb olajat töltetjük az autóba és a legjobb olajszűrővel helyettesítjük az elhasználódottat.

 

De az olajcsere mennyibe kerül pontosan?

 

Ezt nem lehet általánosan minden autóra egyöntetűen kijelenteni, az autónk adatait egy-két szerviznek megadva biztosan adnak egy árajánlatot, és akkor kiválaszthatjuk a legkedvezőbbet.

De nézzünk egy körülbelüli példát a fentebb már említett kisautó nézőpontjából. Legyen az autó motorjának űrtartalma 1 liter, ekkor a motorolaj ára kb. 8 – 9 ezer forint lesz, 2 ezerből biztosan kijön az olajszűrő, esetleg plusz egy csavaralátét, a szerviz munkadíja változó, mondjuk 4 ezerrel számolva, ha más szerelési költség nem merül fel, akkor 14 – 15 ezer forintból megvolt az olajcsere.

Középkategóriás és dízel autókba is ki kell jönnie az olajcserének 20 – 25 ezer forintból, és nagyobb autókba is 30 ezer alatt megoldható.

Természetesen akadnak olyan autók, melyeknél jóval magasabb az olajcsere költsége, például olvashatunk cikket arról, hogy egy Bugatti Veyron-ba közel 5 millió forintért cserélnek olajat és szűrőt, de ez nem a magyar autósok problémája.

 

Érdemes lehet e az olajcserét magunk elvégeznünk?

 

Röviden válaszolva:szakértelem hiányában nem. Hosszabban válaszolva: ha valaki az olajcsere lépéseivel 100 százalékig tisztában van, azokat a körülmények biztosításával helyesen meg tudja oldani, akkor igen.

Ismerősre inkább ne bízzuk, nem tudhatjuk, hogy ő mennyire felkészült az olajcsere elvégzéséhez. Kockáztatni pedig pár ezer forint megtakarítása reményében nem szabad. Illetve nem éri meg. Azt is jó ha tudjuk, hogy a fáradt olaj se földbe, se vízbe, se lefolyóba nem önthető ki, mivel rendkívül környezetszennyező hatású anyag.

Remélhetőleg visszatartó erő lehet, hogyha valakit a környezetvédelmi szabályok be nem tartása közben olajcserén kapnak, azt 300 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatnak.


Összes hír