Fékjavítás szükségessége

Fékjavítás szükségessége

Minden gépjármű esetében elsőrendűen fontos, hogy legalább évenként egyszeri alkalommal szakemberek az arra teljes mértékben alkalmas szervizben leellenőrizzék a fékeket. Minden közlekedésben résztvevő személy biztonságát kizárólag csak akkor lehet megfelelően garantálni, ha a gépjárművek fékei szakszerűen karbantartva teljesen megbízhatóan működnek.

Ugyan a magyarországi jogszabályok szerint minden autótulajdonos a 4 évnél idősebb gépjárművét kétévente kötelezően el kell vigye vizsgáztatni ahol a fékeket is ellenőrzik, ettől függetlenül minden évben történnek balesetek a fékek nem megfelelő működése miatt. Ebből is látható, hogy sokkal jobban biztosak lehetünk az autónk fékeinek biztonságossága felől, ha legalább évente egyszer leellenőriztetjük azokat.

 

A fékjavítás nem tartozik a halasztható dolgok közé

 

Bárkinek lehet autója anélkül is, hogy tudná, hogyan is működik például a fékrendszer, bárki vezethet autót úgy is, hogy fogalma sincs arról, hogyan is működik az általa vezetett autó motorja. Természetesen minél többet tudunk az autónk működéséről, illetve a karbantartások fontosságáról, annál jobb az autó műszaki állapotának, nekünk és a közlekedésben résztvevőknek is.

Értve ezt úgy, hogy az előírások szerinti olajcserével karbantartott motor lényegesen kevésbé szennyezi a környezetet, a sűrűbben ellenőrzött és ha szükséges, fékjavításon is átesett fékekkel pedig nagyobb eséllyel meg tudunk állni ott, ahol más fizikai épségét, ne adj isten életét veszélyeztetnénk.

Az évenkénti fékellenőrzésekkel tehát lényegesen meg tudjuk növelni a fékek biztonságos működtethetőségének esélyét, és ha netalán rendellenességet észlelünk, az azonnali fékjavítással ugyancsak a biztonságos közlekedést biztosíthatjuk magunk és minden közlekedő részére.

 

Néhány szó a fékek szerepéről

 

Az autó fékei alapvetően arra szolgálnak, illetve legfontosabb funkciójuk az, hogy bármely sebességről hathatósan, a vezető szándékainak megfelelően lelassítsa, illetőleg megállítsa a gépjárművet. Második fontos szerepe, hogy az autót biztonságosan rögzítse például parkoláskor, vagy más fontos esetekben.

Minden autó esetében, a legjobb fékekkel rendelkező autók esetében is vannak azonban bizonyos határok, ahol az autót még meg lehet állítani, és ahol már nem. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, mik az autónk fékeinek határai, és ahhoz válasszuk meg a sebességet, ezzel kapcsolatban az sem hátrány, ha veszélytelen helyzetekben egy-két vészfékezéssel pontosan felmérjük, mit is tudnak autónk fékei.

Minél jobban ismerjük autónk fékeit, annál inkább tudni fogjuk azt is, hogy mikor hibásodtak meg, mivel a fékezések esetén már nem a megszokott hatékonyságot és viselkedést fogjuk tapasztalni.

 

Például milyen esetekben nem kerülhető el a fékek ellenőrzése, illetve a fékjavítás?

 

 - ha a fékvisszajelző lámpa a műszerfalon kigyullad,

 - fékezés esetén az autó érezhetően félrehúz,

 - rángat a fék,

 - túl puha a fékpedál a lenyomásokkor,

 - a megszokott erővel lenyomott fékpedál esetén kisebb fékerő,

 - nagyobb erővel kell a fékpedált nyomni,

 - fékezésekkor vagy a kormány, vagy az egész autó berezonál.


Összes hír