Klíma tisztítás bolti spray-vel?

Klíma tisztítás bolti spray-vel?

Vannak, akik az évente egyszeri klíma tisztítást javasolják az ellenőrzéssel együtt, vannak akik szerint az évente kétszeri a még ideálisabb, (és a régi iskola képviselői szerint elég a kétévenként ellenőrzés és tisztítás).

Nos, senkit nem lehet kényszeríteni a klíma tisztítások sűrűbb elvégzésére, azt azonban mindenképpen megéri javasolni, hogy amikor már kellemetlen szagokat, vagy ahogy mondani szokás 'mocsárszagot' áraszt a klíma, akkor bizony a klíma tisztítás már nem halasztható tovább, mert a rossz, áporodott szag nem csak kellemetlen, hanem egészség károsító hatással is rendelkezhet a csőrendszerben, az elpárologtatónál elszaporodó gombák és baktériumok megtelepedése folytán.

És még valamit fontos megemlíteni, amikor azt vesszük észre, hogy az autóban nehezen lélegzünk, vagy egyre többször köhögési inger kerülget minket, az szintén annak a jele, hogy a klíma rendszerben gombák és/vagy baktériumok telepedtek meg. Ebben az esetben az egészségünkre gondolva szintén nem éri meg halasztgatni a klímarendszer kitisztíttatását.

 

Általában mi okozza a rossz szagokat?

 

Az autó klíma tisztítással foglalkozó szakemberek egyik ismert jó tanácsa, hogy a gépjármű leállítása előtt néhány perccel kapcsoljuk ki a klímát, mert ezzel elérhető, hogy a klímarendszerből az esetleg bent rekedő vizet, nedvességet kiszárítsuk.

De valljuk be, ezt a tanácsot elég nehéz betartani, hiszen hőségben addig akarjuk hűteni a kocsi belterét, amíg csak lehet, és esős időben sem szeretnénk a szélvédőre és ablakokra szinte azonnal lerakodó párával kínlódni még pár percig sem.

Pedig ez a javaslat tényleg sok mindent megold, mivel a rossz szagok, a gombák, illetve baktériumok lerakódásának melegágya főként a csőrendszerben, az elpárologtatón megmaradó nedvesség okozza, ahol egy idő után megragad a por és szöszcsomók is.

Ugyan mi is megpróbálkozhatunk a különböző boltokban kapható klímatisztító spray-k használatával is időnként, ha a szag még nem vészes, de ha már hangsúlyos, akkor szakemberre kell bíznunk a klíma tisztítás elvégzését, mert a spray-k nem elég hatékonyak.

Az elpárologtatóhoz mi már házilag szinte biztos, hogy nem férünk hozzá, és a legfontosabb ezen rész megtisztítása és fertőtlenítése.

 

Mennyibe kerül a klíma tisztítás?

 

Amennyiben az autó klíma rendszer feltöltése nem szükséges, az ár szinte biztos 10 ezer forint alatt tartható. A tisztítás és fertőtlenítés ózon generátorral körülbelül 4 ezer forintos tétel ezen belül.

Amennyiben tölteni is kell a rendszert, akkor kicsivel 10 ezer forint fölötti számlára kell számítanunk. Plusza a pollenszűrő ára, amit a vélemények szerint ugyancsak megéri kicseréltetni a klíma tisztítások alkalmával.

 

Mi az igazság a házilagos megoldásokkal kapcsolatban?

 

A magyar ügyfelek meglehetősen árérzékenyek, ezért sokan elcsábulnak a boltokban kapható különböző spray-k és habok ára láttán.

A szakemberek szerint azonban ezek a megoldások messze nem olyan hatékonyak, mint gondolnánk, sőt az legtöbb esetben a nehezen hozzáférhető elpárologtatóhoz el sem jutnak a tisztító anyagok, ezért van az, hogy sok esetben egy hónap után ugyanaz az áporodott vagy mocsárszag van az autóban, mint előtte volt.


Összes hír