Klíma tisztítás és karbantartás

Klíma tisztítás és karbantartás

Az autó klíma tisztítása, valamint a karbantartások rendszeres elvégzése a működés helyes voltán kívül az egészségünk szempontjából is különösen fontos.

A klíma rendszerek akár már egy karbantartás, illetve egy tisztítás kihagyása esetén is negatív hatással lehetnek az autóban utazók egészségére.

A büdös levegő önmagában csak kellemetlen, de ha a rendszer csöveiben és főként a lepárologtatónál lévő nedvességben gombák és baktériumok telepednek meg, majd azok a jármű utasainak tüdejébe kerülnek, az a makacs köhögésen és folyamatos megfázáson túl a nehéz légzésen keresztül legvégső esetben tüdőbetegségek okozói is lehetnek.

 

Miért fontos az autó klíma tisztítása?

 

Az klíma rendszerekben, pontosabban a csövekben és a lepárologtató résznél a hűtés közben folyamatos a páralecsapódás, és ha a klíma rendszeresen karbantartott és tisztított, akkor semmilyen veszély nem fenyegeti az egészségünket, hiszen a csőrendszer tiszta, így a benne lévő pára is az lesz, ahogy a lehűtött levegő is.

A problémák akkor kezdődhetnek el, amikor az éppen esedékes klíma tisztítás kimarad és a pollenszűrő cseréjét sem végzik el. Ekkor a csőrendszerben és főleg a lepárologtatónál megrekedő nedvességben egyre több porszemcse, szösz, majd mikroorganizmus tapad meg, ebből fog származni először a kellemetlen szag, majd ha a klíma tisztítás elhanyagolása továbbra is fennáll, a mikroorganizmusok és a folyamatosan meglévő nedvesség elősegíthetik a bejutó gombák és baktériumok kifejlődését, amik biztosan nem fognak jót tenni az autóban rendszeresen utazók tüdejének.

A klíma szakemberek egyik tanácsa egyébként a legtöbb esetben segítheti eltüntetni a nedvességet a csőrendszerből, ez pedig az, hogy a motor leállítása előtt két-három perccel állítsuk le a klímát, ugyanis ekkor még egész jól ki tud száradni a csőrendszer és a lepárologtató is.

 

Az autóklíma karbantartása

 

Az egyik fontos tényező az autó klímák helyes működéséhez, hogy maga a teljes klímarendszer megfelelően fel legyen töltve klímagázzal. Ez a hűtőközeg végzi a hűtés legfontosabb részét, és ha a klímagáz nyomása csökken a rendszerben, csökkenni fog a hűtés hatékonysága is, ezáltal több energiát kell elhasználni majd az üzemanyagból is.

De a hűtés hatékonyságának csökkenésével nagyobb eséllyel marad meg a nedvesség a rendszerben és ezáltal megint csak a poshadt, dohos szag kialakulását segítheti elő.

Például ha zörgő hangot, illetve zajos indulást észlelünk, az nagy valószínűséggel a nem kielégítő hűtés jele, ilyen esetben nem szabad halasztgatni a szervizelést.

 

A klíma tisztítása és fertőtlenítése

 

A klíma tisztítását és fertőtlenítését főként az egészségünk védelmében szükséges elvégeztetni, másodsorban a meghibásodások elkerülése érdekében.

Az autógyártók az egy év és a fél év rendszerességű klíma tisztítást ajánlják, lehetőség szerint semmiképp ne hagyjuk, hogy a tisztítás egy évnél hosszabb idő után következzen be.

A tisztításokkal egy időben természetesen a pollenszűrő cseréjét sem szabad elhanyagolni, eltömődése estén ugyanis az is csak a párásodást növeli a csőrendszerben és az autóban egyaránt.


Összes hír