Miért fontos az autók futóműveinek pontos beállítása?

Miért fontos az autók futóműveinek pontos beállítása?

Bizonyára mindenki olvasott már valamilyen cikket arról, hogy ennek és ennek a dolognak az autóval kapcsolatban milyen fontos is a karbantartása.

Némelyik cikk arról próbál meggyőzni, hogy ez és ez a karbantartás a legfontosabb, mert enélkül maga az autó sem működne.

Persze semmi gond az olyan cikkekkel, amik a karbantartások fontosságára próbálják felhíni a figyelmet, de a valóságban inkább az a helyzet, hogy lényegében egyik karbantartásra szoruló alkatrész nélkül sem fog biztonságosan működni az autó, talán még fontossági sorrendet sem szabadna felállítani.

Na de térjünk vissza cikkünk valódi céljához, vagyis, hogy miért fontos az, hogy az autónk futóművei pontosan legyenek beállítva.

 

Milyen következményei lehetnek az elállítódott futóművekkel való közlekedésnek?

 

Talán onnan lehet a legjobban megvilágítani, hogy miért is fontos helyesen beállított futóművekkel közlekedni, ha bemutatjuk, hogy milyen plusz anyagi kiadásaink keletkezhetnek, ha nincsenek jól beállítva az autónk futóművei.

Először is a gumiabroncsokban keletkező károkról érdemes szólni.

Legjobb esetben a csak kissé elállítódott futómű, vagy futóművek miatt a gumiabroncsok kopnak csak el hamarabb, tehát csökken a futásteljesítményük.

Persze mivel a gumik hamarabbi elkopását a gördülési ellenállás növekedése okozza, ezért az autónk is többet fog fogyasztani.

 

És ha nagyobb a futómű beállításának helytelensége?

 

Amennyiben a futómű beállítások nem megfelelő volta nagyobb mértékű, akkor a gumiabroncsok futófelületén már rendellenes kopások is kialakulhatnak, ez még hamarabbi cserét indukál, ráadásul a fogyasztást is sokkal jobban megemeli. És ezek még csak viszonylag kontrollálható károk.

Ugyanis a másik részét a károknak szinte lehetetlen kiszámolni, ez pedig a futómű alkatrészeiben a nagyobb terhelések, nagyobb és rendellenesebb kopások miatt keletkező károk.

Ezek a problémák nem derülnek ki azonnal, egy idő után deformálódhat a felni, a csapágyak is felmondhatják a szolgálatot, mint ahogy a gömbcsukló is.

Ha a felfüggesztések hibásodnak meg, az nagy anyagi kiadást jelenthet.

 

Az autóval való biztonságos közlekedésre milyen negatív hatásai lehetnek?

 

Azonkívül, hogy romolhat az autó egyenesfutása is, a leginkább a kanyarodásokra jelenthet veszélyt a futómű elállítódása.

Az egyenesekben ugyanis viszonylag könnyű a korrigálásokat a kormánnyal végrehajtani, kanyarokba viszont nehezebb ugyanezt megtenni, mivel a kanyarívek is különbözőek lehetnek. Az, hogy az elállítódott futómű miatt folyton korrigálnia kell az jármű vezetőjének, azért nem jó a vezetésbiztonság felől nézve, mert a vezető figyelmének egy részét ez a folytonos kontrollálás lefoglalja, így egy esetleges veszélyhelyzetben előfordulhat, hogy kevésbé fog helyesen reagálni.

Tehát azon kívül, hogy jelentősen megnőhet az autó üzemeltetési költsége, a balesetveszély lehetőségének esélyei is megnőhetnek, és minden bizonnyal ezt senki sem szeretné.


Összes hír