Olajcsere a megfelelő minőségű motorolajból

Olajcsere a megfelelő minőségű motorolajból

Tegyük fel, hogy a gondos autósok közé tartozunk, rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet is, és maradéktalanul betartjuk az olajcsere intervallumokat.

Tegyük fel, hogy egy 2015-ös K Opel Astra tulajdonosai vagyunk, és már hallottunk a viszkozitási jelölésekről is, például tudjuk, hogy az autónkba SAE 5W-30-as motorolaj kell, ami a közép-európai hőmérsékleti viszonyokhoz lényegében tökéletes.

Felmerül a kérdés, hogy ennyi információ elegendő-e, ha mi magunk akarjuk megvásárolni a motorolajat az esedékes olajcseréhez?

Röviden szólva: korántsem biztos.

 

Milyen motorolaj tölthető olajcsere esetén autónk motorjába?

 

Ugyebár a helyes válasz erre, hogy a gépjármű kézikönyvében megtaláljuk az erre vonatkozó információkat.

Nézzük tehát, mit is mutat egy 2015-ös Opel Astra kézikönyve a megfelelő motorolajjal kapcsolatban? Egy régi autós rögtön beleütközik egy furcsa mondatba: „A motorolajokat minőségük és viszkozitásuk alapján különböztetjük meg. A motorolaj kiválasztásánál a minőség sokkal fontosabb, mint a viszkozitás.”

Nos tehát, amit eddig tartottunk fontosnak, hogy az Astrába SAE 5W-30-as olajat tegyünk (ez a viszkozitás értéke), az csak a második legfontosabb dolog a motorolaj helyessége felől tekintve. A legfontosabb a minőség.

 

Mi is az a motorolaj minőség?

 

Az Astra kézikönyve erről úgy informál, hogy a viszkozitás (SAE 5W-30) lényegében csak a motorolaj folyékonyságát határozza meg, viszont a motorolaj minősége az, ami minden körülmények között tudja biztosítani a motor belső tisztaságát, a megfelelő kopásvédelmet és azt, hogy a motorolaj csak teljesen szabályozott keretek között öregedjen csak el.

Tehát ha a kézikönyv szerinti SAE 5W-30-as motorolajat töltjük a motorba, de nem egyezik a minősége a kézikönyvben megszabott minőséggel, akkor kárt is tehetünk a motorban? Sajnos lehetségs ez is, de nem azonnal.

Az Astra kézikönyv erről úgy informál, hogy az „ACEA A1/B1 vagy A5/B5 minőségű motorolajok” bizony hosszútávon bizonyos körülmények között „a motor hosszú távú károsodását okozhatják.”

A z Astra kézikönyve az európai országokban a „dexos 2” minőségű motorolajat javasolja olajcserék, vagy utántöltések esetén. A 'dexos 2' szabványt 2010-ben vezette be a GM (General Motors - az Opel akkori tulajdonosa), és minőségét tekintve az ACEA C3-as szabványhoz körülbelül hasonló minőség.

Magyarra fordítva a dolgot, legjobb ha 'dexos 2'-es minőségű motorolaja töltünk olajcserekor a motorba, de ha például a hasonló ACEA C3-assal menne az autó egy intervallumot, akkor sem károsodna, de azért mégis célszerűbb a 'dexos 2'-est tenni bele.

 

Keverhetők e a motorolaj márkák?

 

Sűrűn feltett kérdés, hogy ha például motorolajszint ellenőrzésekor azt találjuk, hogy a minimum szint alá csökkent a motorolaj, de nincs kéznél az eredeti olajból, akkor milyet tölthetünk bele?

A válasz erre az, hogy ha a motorolaj minősége és viszkozitása megegyező, akkor keverhetőek különböző márkájú termékek is.


Összes hír