Új Mercedes futóművek

Új Mercedes futóművek

Ha Mercedes futóművekről van szó, talán az első szó ami az eszünkbe juthat, az a magas szintű kényelem. A német prémium gyártó mind a mai napig elsődlegesen fontosnak tartja, hogy az általuk gyártott autókba ülők bármi történjék is, bármilyen úton autózzanak is, akár sportosan vezetve, akár nem, érezzék a Mercedes-Benz személyautók legendásan híres futóműveinek kényelmét.

Jelenleg az új C-osztály az úgynevezett T-modell intelligens futómű változatokkal olyan szintű biztonságot és menetkomfortot ajánlanak, melyhez hasonlót keresve is nehéz találni.

 

Intelligens futóművek és szelektív lengéscsillapító rendszerek

 

Ennek a futómű típusnak a kulcsszavai az előre látás, gyors reagálás és az intelligens kontroll.

Az új futómű, melyekhez szelektív passzív lengéscsillapító felépítést fejlesztettek ki, a legkülönbözőbb beérkező információkból azonnali döntésekkel alakítja ki a legideálisabb kiegyensúlyozott menetkényelmi szintet.

A számítógép folyamatosan figyeli jelen időben a gördülési tulajdonságokat, a rugózás és a csillapítás reakcióit, felméri a stabilizáláshoz szükséges optimális lehetőségeket, amihez természetesen teljes mértékben tisztában van az útburkolat pillanatnyi állapotával is.

Ha például a jármű mindössze kis mértékű úthibákon halad csak át, akkor a rugózást hagyja aktívabban reagálni, viszont a csillapítást minimalizálja, természetesen még a kifogástalan kényelmi és biztonsági határértékeknek megfelelően.

Ellenben, ha az út nagyon rossz minőségűvé válik, a passzív lengéscsillapítást is közel maximális aktivitással kezdi el működtetni.

 

A fentebbi fejlett lengéscsillapítás + egy 'kis' extra

 

A fentebb már megismert előnyök még fokozhatóak egy külön extra megfizetésével, mely lényegében arról szól, hogy az autó felfüggesztéseinek reagálása mindig hozzáidomul a jármű vezetőjének pillanatnyi vezetési stílusához.

Ez lényegében olyan, mintha több autónk lenne. Ha például csak szépen nyugodtan közlekedünk a futómű átveszi vezetési stílusunkat és maximalizálja az ehhez a vezetési stílushoz idomuló futómű reakciókat. Maximális kényelem, biztonság és nyugalom fog körülvenni minket.

Viszont ha éppen vad sportos vezetéshez támad kedvünk, a szelektív felfüggesztési rendszer abban a pillanatban felkeményíti a lengéscsillapítókat, maximális stabilizálás veszi kezdetét, mintha csak egy drága sportkocsiba ültünk volna át.

A két vezetési stílust bármilyen mértékben is keverjük, az Agility Control futóműveknek nem okoz gondot, jelen időben alkalmazkodva azonnal kiszámítják az ideális lengéscsillapítást és futómű viselkedést, a vezetőnek pedig csak annyi marad, hogy élvezze az autózás gyönyöreit.

 

Kapcsolásra változtatható vezetési karakterisztikák

 

Ha valakinek még ez sem lenne elég, akkor az öt különböző menettulajdonsági programmal rendelkező kapcsolható verziót is kérheti, itt a komfortostól a sportoson át a hatékonyig a legfontosabb és legkedveltebb karakterisztikák közül válogathat a vezető.

Ez a rendszer a futóműn túl a kormány-, a motor-, a sebességváltó karakterisztikát is a választott vezetési stílushoz hangolja.


Összes hír